Zo scoor je salarisverhoging

Salarisverhoging

Eigenlijk is het nooit de goede tijd om over salarisverhoging te praten. Jouw leidinggevende heeft veelal niet het totaalbeeld van salarissen, ofwel het salarisgebouw van een onderneming en iedereen is bang voor ‘precedentwerking’. Dat is een mooi woord voor de roddelpers binnen een organisatie. Als iemand het voor elkaar krijgt door een gesprek een verhoging te realiseren dan loopt het storm bij HR; dat wil iedereen.

Je hebt een aardige job, wordt helemaal niet slecht betaald en toch knaagt het. Van vrienden hoor je heel andere salarissen dan het bedrag waar jij elke dag je bed voor uit komt. En je zit er al geruime tijd. Zelf vindt je dat het tijd is voor een betere vergoeding voor je diensten. Maar hoe pak je dat aan? Hier volgen wat praktische tips.

Informatie

Vergaar informatie. Hoe sta je ervoor? Heb je een idee hoe jouw functioneren wordt beoordeeld door je leidinggevende? Hoe denken collega’s over je? Dat is soms lastig uit te vinden maar als je de goede signalen weet te destilleren heb je vast een idee. Soms helpt het om gewoon de vraag te stellen: ‘Hoe denk jij over onze samenwerking?’ En als je het helemaal goed wilt doen: ‘Zijn er dingen die ik kan verbeteren?’

Een plan voor salarisverhoging

Salarisverhoging

Om salarisverhoging te krijgen heb je een plan nodig. Vraag een evaluatiegesprek aan. Wellicht heb je al eerder een gesprekje gehad over je functioneren, maar nu wil je precies weten hoe het ervoor staat. Op de vraag waarom je dat nodig vindt antwoordt je vriendelijk maar beslist dat het voor jou belangrijk is te weten hoe je ervoor staat en dat je enkele zaken wilt bespreken. Geef je leidinggevende de tijd. Plan het gesprek niet in voor de komende week maar laat daar rustig twee tot drie weken tussen zitten.

Onderwerpen

Leg de onderwerpen die je wilt bespreken gewoon neer: dagelijks functioneren, oppakken verantwoordelijkheden, samenwerken met collega’s, contacten met leidinggevenden en derden, en tenslotte: salaris. Vraag of er zaken zijn die je leidinggevende wil bespreken en voeg die toe, bijvoorbeeld: extra opleiding om bepaalde taken uit te voeren, administratief werk, opnemen vakantiedagen etc.

Dat is de voorbereiding. Als je het heel lastig vindt om het allemaal zelf te doen dan bespreek je je plannen met iemand van HR. Desnoods vraag je of die erbij komt zitten. Maar dat is doorgaans niet effectief. HR wil helemaal niet dat er onderhandse evaluatiegesprekken plaatsvinden en ze zijn zeker geen voorstander van salarisbesprekingen.

Het gesprek

Misschien wordt het gesprek wel afgezegd. Niks aan de hand, gewoon weer toevoegen aan de agenda. Net zo lang tot je je gesprek hebt.

Loop rustig de onderwerpen na en luister heel goed naar op- en aanmerkingen van je leidinggevende. Besluit pas dan of je inzet op salarisverhoging. Goede tekst: ‘Een van de redenen om dit gesprek te voeren is om de mogelijkheden te onderzoeken voor een salarisverhoging van…’ Noem gewoon waar je aan denkt.

Dan krijg je meestal uitvluchten: er moet worden nagedacht, dit is geen policy van het bedrijf, er zijn toch besprekingen aan het einde van het jaar…. Vraag rustig hoe lang er nodig is om hierover een besluit te nemen. Zet weer een meeting in de agenda en houd er rekening mee dat ie wordt afgezegd.

Als je dit allemaal hebt gedaan en er gebeurt niets of er wordt negatief gereageerd op je verzoek, dan wordt het echt tijd om een andere job te gaan zoeken. Dan kan het niemand wat schelen of je daar blijft of niet.


Meer blogs met handige tips & tricks vind je hier. Op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en vacatures? Volg Meddo dan op LinkedIn!