Sollicitatiekleding: de juiste kleding voor je sollicitatiegesprek

tips voor je sollicitatiekleding

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om de juiste indruk te maken op je gesprekspartner(s). Heb je geen idee welke sollicitatiekleding je moet dragen? Hier lees je hoe je je het beste kleedt voor een gesprek.

Hoewel er geen dresscode bestaat voor een sollicitatiegesprek, is het wel degelijk belangrijk dat je de juiste outfit draagt. Kies je goede sollicitatiekleding, dan wek je de indruk dat je al lang bij het bedrijf werkt. Dat je ‘past’ in de omgeving.

Zakelijk en professioneel

De juiste outfit voor een sollicitatie is zakelijk en professioneel. Dat betekent een traditionele outfit met, als het even kan, een colbert. Dan zit je altijd goed. Met een leuke blouse of T-shirt onder het colbert zie je er creatief professioneel uit. Pantalon, leuke rok, casual shirt; alles kan zolang je er maar verzorgd en netjes uitziet. Dat is belangrijk in dat eerste gesprek.

Vermijd open schoenen

Bij dertig graden kun je open schoenen dragen, maar in elk ander geval (en dat is dus bijna altijd) draag je schoenen met gesloten neuzen. Gewoon, op zeker spelen. Let ook op korte rokken, (te) strakke kleding en vooral te korte blouses en fraaie decolletés. Al deze kledingstukken behoren niet tot succesvolle sollicitatiekleding.

Let op je uiterlijke verzorging

Bij de juiste sollicitatiekleding hoort ook haardracht, piercings, nagellak en make-up. Denk hierover na voordat je op pad gaat. Gebruik je gezond verstand als richtlijn, dan komt het goed.

Wat als het regent?

Ben je natgeregend op weg naar je gesprek? Dat is vervelend, maar geen drama. Vraag bij de receptie of je even je handen mag wassen in de toiletruimte en fatsoeneer daar je uiterlijk. Pas daarna vraag je of je gesprekspartner gebeld kan worden.

Bekijk de kleding van toekomstige collega’s

Als je eenmaal een contract op zak hebt, dan kun je uiteraard kijken hoe je collega’s gekleed gaan. Je weet nu hoe men gekleed gaat binnen het bedrijf en dat kopieer je. De outfit van collega’s kun je natuurlijk tijdens het eerste gesprek peilen, zodat je zeker weet dat je je gepast kleedt tijdens je tweede sollicitatiegesprek.