Nieuwe baan vinden in het nieuwe jaar: zo doe je dat

Het is 2 januari. De feestdagen zijn voorbij, oud en nieuw is gevierd. Je bent al een tijd niet helemaal tevreden binnen je huidige functie en één van je voornemens is dan ook het vinden van een nieuwe baan in het nieuwe jaar. Vol goede moed heb je je laptop gestart, sites bezocht en gereageerd. Toch blijkt: een baan vinden is niet eenvoudig. Want: hoe vind je een baan die echt bij je past? En hoe verkoop je jezelf het best?

Wat past bij jou?

Voordat je begint met het lukraak reageren op vacatures, is het belangrijk om helder te hebben wat voor functie je zoekt. Waar krijg je energie van? Welke werkzaamheden wil je zeker terugzien in een nieuwe functie? Met en voor wie wil je werken? En hoe verbind je dit met de juiste vacatures?

Een handige manier om hier achter te komen is het praten met een loopbaancoach. Bij Meddo ben je er in een (paar) gesprek(ken) achter welke organisatie het beste bij je past, wat voor soort functie je precies zoekt en welke mogelijkheden je hebt met jouw ervaring en wensen.

Jezelf verkopen

Een baan vinden gaat niet vanzelf en het is dan ook belangrijk dat je jezelf goed weet te verkopen: je wilt dat je toekomstige werkgever een goede en oprechte indruk van je krijgt. Zorg ervoor dat je een cv hebt dat up-to-date is en waarin je je belangrijkste werkzaamheden hebt beschreven. Voeg ook een zakelijke foto toe. Upload je cv op belangrijke jobboards zodat je sneller wordt gevonden door potentiële werkgevers.

Benadruk tijdens een gesprek welke kwaliteiten jij bezit en waarom je een aanwinst zou zijn voor het bedrijf en binnen deze functie. Lieg niet, maar zorg ervoor dat je gesprekspartner onder de indruk raakt tijdens het gesprek. Wees je ook bewust van je verbeterpunten en geef aan hoe je hier mee omgaat.

Gebruik je netwerk

Grote kans dat je mensen kent die op de hoogte zijn van interessante functies. Gebruik je netwerk: praat met mensen die je kent en die werken bij bedrijven waar je ook zou willen werken. Zorg dat je netwerk op de hoogte is van jouw zoektocht, zodat ze je kunnen tippen als er een interessante functie langskomt.