Een tweede sollicitatiegesprek: hoe pak je dit aan?

Ben jij door naar het tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd!

Stel steeds je doel vast voor het volgende gesprek. Een voorbeeld: doel van een eerste sollicitatiegesprek is een tweede sollicitatiegesprek. Doel van een sollicitatiebrief is om een eerste sollicitatiegesprek te bemachtigen. En zo ga je door. Tot je de baan van je dromen hebt gevonden.

Het doel van een tweede sollicitatiegesprek is een aanbod bemachtigen en de nieuwe werkgever en je nieuwe collega’s ervan overtuigen dat jij inderdaad de enige juiste persoon bent voor die functie. In dit gesprek praat je in de regel met mensen van de sectie of afdeling, je toekomstige collega’s dus, en mogelijk schuift de partner of het hoofd van de afdeling aan.

Aard van het tweede sollicitatiegesprek

Stel je in op een lastig gesprek (dan valt het altijd mee) en verdeel de aandacht goed over de gesprekspartners. Tip: Zie elk gesprek als een eerste gesprek.

Ook als het een gezellig gesprek is, en het goed klikt, is het nog steeds een selectiegesprek. Zorg dat het professioneel blijft, vermeng dit met een (kleine) dosis humor of een lichte opmerking. Sluit dus aan bij de sfeer van het gesprek maar wees serieus in je antwoorden en voorbeelden.

Kijk ook nu weer op LinkedIn naar de mensen met wie je praat. Is het HR of zijn het mensen van de afdeling/sectie? Dat bepaalt je gesprek. Bij HR overtuig je hen van jou als uitstekende kandidaat voor het bedrijf. Praat je met de sectie of afdeling dan praat je met toekomstige collega’s en is de klik belangrijk en de inhoud van het werk een onderwerp. Je zorgt dus altijd voor een goede voorbereiding van je gesprek.

Tijdens het gesprek

Luister goed naar de vragen en neem je tijd om te antwoorden. Je krijgt alleen deze kans om het tweede sollicitatiegesprek tot een succes te maken. Pak die kans aan!

Loopt het helemaal niet of raak je verstrikt in een lastige vraag? Denk even na voordat je antwoord geeft. Zeg dan: ‘dat is een goede vraag.’ en beantwoord de vraag rustig. Is de vraag niet duidelijk? Dan: ‘bedoelt u….?’ waarna je de vraag beantwoordt. Luister naar de vraag achter de vraag. Signalen zijn belangrijk in een sollicitatiegesprek. Bijbanen geven het beeld dat je een aanpakker bent, ben je coach van een jeugdteam dan kun je tegen een stootje (vooral wanneer je pubers traint!).

‘Hoe ziet een werkdag eruit?’ Is een uitstekende vraag om uit te vinden wat de baan precies is. Met belangstelling luister je naar de uitleg en toelichting van je toekomstige collega’s en vraag je zo nodig om verheldering. Je geeft aan waar jij ervaring in hebt. Stel een relevante vraag, zoals bijvoorbeeld: ‘wat je nu allemaal weet, heb je dat allemaal hier geleerd?’ En wees attent. Je zou iets kunnen zeggen in de trant van: ‘het valt mij op dat je heel enthousiast vertelt over deze organisatie en over wat je doet.’

Toekomstige collega’s

Het tweede sollicitatiegesprek voer je met toekomstige collega’s en met de partner/manager van de club. Want hij of zij wil wel weten wie wordt aangenomen. Dat zou jij toch ook willen weten?

Laat jezelf zien, maar heb ook belangstelling voor de anderen. Geef voorbeelden als je iets beweert. Bijvoorbeeld: ‘ik kan goed organiseren.’ En dan: ‘mij werd gevraagd om het jaarlijks kantooruitje te organiseren en begin dit jaar werd een kennis seminar georganiseerd voor cliënten waar ik veel voor heb gedaan.’ Toon enthousiasme voor wat je doet en laat iets van jezelf zien.

Slotvraag kan zijn: ‘hoe is de procedure verder?’ (eigenlijk vraag je: ‘wanneer hoor ik iets?’). Dank de aanwezigen voor het gesprek. Als jij vindt dat je het best mogelijke gesprek hebt gevoerd, is het goed.