De foto op je cv: een headshot

Hoe kies je een goede foto voor op je cv?

Jij bent op zoek naar een nieuwe baan. Daarvoor heb je uiteraard een prachtig cv opgesteld: de eerste stap. Je hebt een mooie lay-out gekozen die bij jou past maar ook professioneel overkomt. Alle belangrijke informatie heb je erin verwerkt, zoals opleiding, werkervaring en contactgegevens. Nu nog een foto.

Tja, die foto.. Veel kantoren vragen om een cv mét foto. Wij begrijpen dit wel. Als ondersteuner ben jij het eerste aanspreekpunt voor klanten. Jij bent het gezicht van het kantoor. Voor een werkgever is het dus van belang dat jij er representatief, professioneel en verzorgd uitziet. Een foto aan je cv toevoegen kan je dus een streepje voor geven op een cv zonder foto. Een goede foto kan je kansen des te meer verhogen.

Wat is een goede foto voor op je cv?

Je wilt natuurlijk de juiste indruk maken op de lezer. Als je solliciteert op banen binnen de juridische dienstverlening wil je serieus genomen worden. Het is dan maar de vraag of die foto die is genomen op vakantie in Spanje, waarop je met een glas in de hand lachend naar de camera kijkt, de juiste foto is. Schept deze foto wel de indruk die jij wil overbrengen van jezelf?

Doel van de foto

Bedenk je bij het uitkiezen van een foto altijd wat het doel ervan is. In dit geval wil je een prettige indruk achterlaten en het idee geven dat jij deze baan kan doen. Je wilt uiteraard niet te boek komen te staan als de gangmaker op een feestje (al ben je dat misschien wel). Selecteer dus een foto die aan dit doel voldoet.

Headshot

Je kunt er voor kiezen om een (professionele) foto te laten maken bij een fotowinkel of door een kennis met verstand van fotograferen. Ga voor een zogenaamd headshot: een foto waarop je hoofd en schouders zichtbaar zijn. Geen foto naast een paard of een olifant, die zijn er namelijk niet op de werkvloer.

Het hoeft ook geen klassieke paspoort foto te zijn, die zijn vaak vrij statisch en onflatteus. Maar een duidelijke foto van je gezicht (met of zonder bril, maakt niet uit), eventueel met het kraagje van je blazer zichtbaar. Niet al te uitbundig lachend, tenzij je van plan bent dit de hele dag te doen. Gewoon een foto die een getrouw beeld geeft van de persoon die jij bent. Een foto die zegt: ‘dit zou wel eens de juiste kandidaat kunnen zijn. Hier willen wij mee praten.’

Kortom, besteed evenveel zorg aan de foto als je hebt besteed aan je cv.

En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Mail naar reactie@meddo.nl of bel ons op 020 – 463 77 77!

Je kunt ook via LinkedIn een berichtje sturen aan Cornelia van der Weijden.

De foto op je cv