Over coaching en loopbaanadvies

We denken er niet eens over na, maar een van onze opdrachtgevers merkte op waarom wij bij onze kandidaten en medewerkers eigenlijk continue bezig zijn met coaching? Ik wist even het antwoord niet. Voor mijn gevoel hebben we maar enkele moeilijk te plaatsen kandidaten en die zien we elke week voor een gesprek over de nieuwe baan en hoe die te realiseren. Maar daarbij ging ik voorbij aan alle vertrouwelijke gesprekken met medewerkers en opdrachtgevers. Even ruggespraak over de nieuwe collega, hoe het aan te pakken als je vindt dat je niet correct wordt behandeld door je leidinggevende, hoe je het voor elkaar krijgt om een half jaar onbetaald verlof te krijgen en toch je baan te houden. Al die zaken doen we ‘tussendoor’, omdat het eigenlijk bij de dagelijkse activiteiten hoort.

Dus ja, wij doen eigenlijk continu aan coaching, praten over een variëteit aan onderwerpen, van gender neutrale toiletten tot gepaste kleding en van zichtbare tattoos tot het reguleren van overwerk.

De structuur van coaching

Laura zoekt een baan en solliciteert op een job bij één van de grote databanken of bij Meddo direct. Dan gaan wij in gesprek. Maar omdat wij zowel de opdrachtgevers als de banen goed kennen heb je daar doorgaans meer aan dan wanneer je iemand aan de lijn krijgt die bezig is om gaten te dichten bij cliënten die ze niet kennen en vacatures waar ze niks van weten.

Hoe dat komt? Ervaring. Wij werken een kleine 23 jaar met min of meer dezelfde cliënten-kring. Die breidt zich alleen maar uit en omdat we ons werk goed doen krijgen we steeds meer opdrachtgevers. Enorme ervaring in het interviewen helpt kandidaten om de juiste eigen besluiten te nemen. Eerder bemiddelde medewerkers bellen na verloop van tijd weer op: ‘Kan ik even komen praten?’. Vervang praten door coachen en wij zijn inderdaad dagelijks bezig met coaching.

Kennis is geen eigendom

De oorsprong ligt in een eenvoudig thema: kennis die je hebt moet je delen met zoveel mogelijk mensen. Dus de kennis die Meddo heeft van de markt, van salarisbesprekingen, van problemen oplossen, van het onderhandelen is kennis die wij graag delen met onze kandidaten en iedereen die maar luisteren wil. De nestor van Meddo zit er 23 jaar. Zij heeft maar éen motto: doen wat je goed kunt.

Beter af bij Meddo

De gemiddelde recruiter bij een uitzendbureau zit daar 8-9 maanden. Dan gaan ze iets anders doen of worden op een andere unit gezet. Daar is dan natuurlijk niet zoveel kennis. Dat is niemand kwalijk te nemen, het is anders. Je zou kunnen stellen dat de meeste kandidaten bij Meddo gewoon beter af zijn omdat hier heel veel kennis is van de markt, van werken, van onderhandelen waar kandidaten wat aan hebben. Om de juiste job te vinden.

Naast het dagelijks coachen van kandidaten en medewerkers hebben we ook de coaching dag: vrijdag. Dan plannen we coaching gesprekken in en praten in sessies van een uur tot anderhalf uur van de specifieke situatie van de kandidaat. Dat gaat dan vaak om medewerkers en kandidaten die moeilijk aan een baan kunnen komen: deeltijd en leeftijd zijn soms een issue. In een paar sessies gaan we dan de mogelijkheden na die voor die specifieke persoon wel aanwezig zijn: aan leeftijd kun je niks veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je er zelf naar kijkt.

Coaching gaat ook over nieuwe wegen. Een 25-jarige jonge vrouw die twee keer een studie heeft geprobeerd en nu zat is van studeren en wil werken. Wat dan te doen.  Dan werken we eerst een beetje aan het zelfvertrouwen: het feit dat je twee keer een verkeerde studie kiest betekent niet dat je niks kan. Betekent alleen maar dat je daarmee niet moet doorgaan. Iets anders proberen en van daaruit verder kijken. Opgelucht gaan ze dan weg. Er is nog hoop. Komt ook omdat te veel heel jonge mensen helemaal gaan hangen in studies en het halen van diploma’s. Ingegeven door ouders, maar toch… Ook zonder diploma van een hogeschool kun je aan het werk. Je zult dan alleen wat meer moeite moeten doen om de opdrachtgever het vertrouwen te geven dat het goed komt. En daarin, juist daarin, word je door Meddo gecoachte. Zodat je de gesprekken goed voert, zodat je makkelijk praat over je nieuwe move en hoe je naar de toekomst kijkt.

Kortom: coachen is iets dat we dagelijks doen en wat we heel, heel goed kunnen.

One thought on “Coaching

  1. Pingback: Vervelende collega: Jannies heb je overal - Meddo

Reacties zijn gesloten.