Onderhandelen over salaris

Die job staat je wel aan het eerste gesprek ging soepel. Nu volgt een tweede gesprek en het bedrijf heeft al aangegeven dat daarna een gesprek volgt over ‘voorwaarden’ . Ja, hoe bedoel je, ‘voorwaarden’.

Zelf vind je dat bij je nieuwe job en de nieuwe verantwoordelijkheden ook een nieuw (en dus hoger) salaris hoort. Of dat reëel is weet je niet maar dat is je gevoel. En die baan wil je ook graag hebben. Dus hoe ga je te werk?

 

Weten waar je nu staat

Maak een lijstje van je huidige salaris en de secundaire voorwaarden: vrije dagen, pensioenbijdrage. Kijk hiervoor op je loonstrook. Reken je salaris terug naar bruto voltijd. Dat is de enige manier om salarissen te vergelijken

 Waar wil ik heen

Laat je gesprekspartners je vertellen wat zij in gedachten hebben. Soms wordt een jaarsalaris genoemd. Vraag naar het brutobedrag per maand bij voltijd. Wat zijn de overige voorwaarden: vakantiedagen, pensioen, dertiende maand of winstuitkering, vergoeding voor reiskosten, en opleidingsmogelijkheden., contractvorm. Kortom, het hele pakket.

Alleen als het aanbod echt te laag is reageer je direct. Je zegt niet: ‘Dit is veel te laag’ maar je pakt het iets diplomatieker aan: ‘Dit is voor mij een weinig interessant voorstel, ik verdien nu … ……’ of ‘ met dit aanbod ga ik er op achteruit, dat kan de bedoeling niet zijn’. Nodig hen uit tot een beter bod.Daarna vraag je tijd om hier over na te denken, spreek de termijn af.

Kom je via Meddo bij een opdrachtgever dan heb je geluk: wij doen die onderhandelingen. En omdat wij vaak weten waar er nog ruimte is om wat aanpassingen te doen. En opdrachtgevers zijn eraan gewend dat wij die taak op ons nemen. Dus dan kun jij je concentreren op de gesprekken en dat deel aan ons overlaten!