Een goed cv, hoe doe je dat?

Ongetwijfeld heb je al honderden adviezen gehad over je cv en hoe dat er uit zou moeten zien. Tips over de foto, de tekst, de werkervaring en hoe je je cv een beetje ‘oppimpt’ zodat het net iets meer lijkt dan het is.

Even terug naar de basis. Curriculum Vitae staat in Latijns voor ‘’beschrijving van het leven’’.
Dus: wie ben jij, wat kan jij en wat heb je tot nu toe gedaan?

Wat moet er in een cv?
Stel je cv op in een actieve stijl. Kort, krachtig en treffend. Onthoud: je cv is geen roman! Het doel is om uitgenodigd te worden voor een eerste gesprek.

Je begint met je NAW gegevens. Vergeet vooral een professionele, zakelijke foto niet! Een foto is bedoeld om een naam te koppelen aan het beeld. Kies daarom voor een foto die getrouw weergeeft hoe jij bent. Dan volgt een kort profiel waarin je interesse wekt en jezelf kort en krachtig presenteert. Daarna volgen je werkervaring, opleidingen en eventuele cursussen en nevenactiviteiten

Werkervaring
Begin met de meest recente werkervaring. Waar heb je wanneer gewerkt, voor wie en wat waren je taken? Wees hierin nauwkeurig. Heb je alleen maar stage-ervaring? Beschrijf dan zo goed mogelijk wat je deed tijdens je stage en in hoeverre dit als ‘werk’ gerekend kan worden. Als jij stage loopt op de administratieve afdeling van een bedrijf kun je rustig stellen dat dit als werkervaring kan gelden.

Opleidingen
Wanneer, bij wie en welke opleidingen heb je gevolgd? Diploma behaald? Vermelden! Gestudeerd in het buitenland? Schrijf het op.

Cursussen & Nevenactiviteiten
Heb jij naast je opleiding of werk cursussen gevolgd of andere nevenactiviteiten (vrijwilligerswerk, commissies, sportverenigingen)? Let wel op; het moet wel iets bijdragen aan je cv. Dus een activiteit waaruit jouw vaardigheden blijken. Is dit niet het geval, laat het dan achterwege.

Nog een laatste tip: zorg dat je gemakkelijk praat over je cv en dat je eventuele gaten kunt verklaren. Mocht je meer tips willen, neem dan contact op met Meddo!