Twee baanaanbiedingen… en dan?

Wat te doen bij twee baanaanbiedingen?

Je hebt het goed gedaan. Na een aantal gesprekken zijn er twee organisaties die je een contract willen aanbieden. Twee kansen. Twee bedrijven waar je één of twee keer bent geweest. En nu moet je kiezen. Hoe ga je om met twee baanaanbiedingen?

Jouw nieuwe baan moet aan een aantal criteria voldoen, want anders was je niet weggegaan bij je vorige werkgever. Drie zaken zijn belangrijk: werksfeer, werkzaamheden en vergoeding.

Werksfeer en werkzaamheden

De werksfeer is belangrijker dan wat je moet doen. Vind uit hoe de afdeling of sectie in elkaar steekt. Werken de mensen daar al lang? Vertrouwen ze elkaar? Wordt er op een goede manier gecommuniceerd?

Heel vaak zul je merken dat de werkzaamheden die werden genoemd in de vacature, niet het werk is dat je uiteindelijk doet. Dat komt omdat functieprofielen vaak worden opgemaakt door een HR afdeling. Maar alleen de mensen die op de afdeling werken weten precies wat er gebeuren moet. Zoek dat dus uit. Daar kun je het tweede gesprek voor gebruiken. En vergeet niet… werkzaamheden veranderen want het werk verandert.

Vergoeding

Met vergoeding bedoelen we het salaris, dat maandelijks wordt betaald, maar veel meer items vallen onder vergoeding:
– Salaris: wat komt er per maand binnen, bruto en daaraan afgeleid, wat blijft er netto over?
– Vakantiegeld: meestal 8%, nu zien we al dat het vaak 8,33 of 8,5 is.
– 13e maand / winstdeling: Hiermee moet je rekening houden als je een keuze maakt. Het is daarom goed in ingewikkelde gevallen uit te gaan van een jaarsalaris. Daar zitten alle vaste componenten in.
– Verhoging met een jaarlijks ‘periodiek’: een periodiek is een stapje in de salarisschaal meestal variëren van 55 tot 80 euro per maand.
– Reiskosten: worden die 100% vergoed of is het per km of OV. Soms zijn reiskosten beperkt. Dat hoeft geen belemmering te zijn maar dat moet je wel weten.
– Ziektekostenvergoeding: soms wordt een deel betaald van de ziektekostenpremie. Dat gebeurt dan ‘collectief’ voor alle werknemers.

Ga je praten via Meddo, dan zullen wij de onderhandelingen overnemen. Omdat we daar ervaring in hebben en met jou en voor jou de beste optie uitkiezen.

Een goede keuze maken uit twee baanaanbiedingen is moeilijk, maar wij hebben een prachtig intern balanssysteem en dat heet intuïtie. Dat is een basisgevoel dat je hebt over personen en zaken. Vertrouw daarop, en ook op je gezonde verstand. Dan kies jij uiteindelijk de baan die het beste bij jou past.